dissabte, 4 d’abril del 2015

Consum responsable

El consum de productes i serveis és un dels trets característics de totes les societats. Però la tendència al consum excessiu i inconscient té com a conseqüències que acumulem productes innecessaris, que degradem el medi i que impulsem una mena de comerç que no respecta les relacions equitables entre el nord i el sud.

Com a resposta individual o col·lectiva al consumisme desmesurat de les societats occidentals han nascut iniciatives ciutadanes que promouen un consum responsable i ètic basat en la sostenibilitat i en el respecte a la justícia social i el medi.

Consum responsable vol dir:

- Ésser conscient de les conseqüències ecològiques, econòmiques i socials de les nostres compres.

- Saber que hi ha darrere dels productes que consumimi.

- Reflexionar abans d'adquirir qualsevol cosa i fer un ús racional dels serveis que tenim a disposició.

- Comprar només quan ho necessitem.

- Reciclar tant com puguem.

- Racionalitzar l'ús de l'aigua i l'electricitat domèstica. 

- Consumir productes de l'agricultura biològica.

- Regir-nos per un criteri de proximitat: com més a prop s'hagi produï o elaborat el bé de consum, més fomentarem l'economia local i s'haura fet servir menys energia contaminant per fer-nos arribar el producte.

- Practicar formes de turisme que no tinguin impacte negatiu en la societat receptora. 
Aquestes són algunes de les bones pràctiques associades al consum responsable. 

Preguntes sobre nutrició

Què són els nutrients essencials? Són uns compostos, dels aliments, que poden ser utilitzats per l'organisme per a una varietat de processos vitals.

En funció de la proporció en què apareixen en els aliments, es classifiquen:

- Macronutrients: Es troben en major proporció en els aliments. Formats per molècules que s’han de fragmentar en altres més petites per poder absorbir-se. Són glúcids, lípids i proteïnes.

- Micronutrients: Existeixen en proporcions minúscules en els aliments. Ho són les vitamines i els minerals.

Per què l'aigua no es considera estrictament com un nutrient? Perquè transporta els nutrients i ajuda a fer la seva digestió, a més és necessita per: respirar, eliminar residus, veure o regular la temperatura corporal. És vital i essencial per mantenir la vida.

Quins nutrients exerceixen una funció eminentment reguladora? Hortalisses, verdures i fruites.

Què són els aminoàcids essencials? Són aquells que no poden ser sintetitzats pels nostre organisme, i que per tant han de ser ingerits en la nostra dieta. L'essencialitat nutricional és característica de l'espècie, i no pas del nutrient. També es considera essencial un aminoàcid quan el cos no pot sintetitzar el seu cetoàcid.

De quin tipus de vitamines –les liposolubles o les hidrosolubles– es pot mantenir una reserva en l'organisme i estar un temps sense prendre-les? Les vitamines liposolubles: Es dissolen en greix i no en aigua. S'emmagatzemen en el fetge i en el teixit gras. Són les vitamines A, D, I i K.

De quin tres maneres l'organisme obté l'aigua que necessita? Mitjançant la ingestió de líquids. A través dels aliments de la dieta. A través de les reaccions químiques que succeeixen a l'interior de l'organisme.

Para què ens serveixen les quilocalories en dietètica? S'utilitza la quilocaloria com a unitat estàndard (1 quilocaloria = kcal = 1.000 calories). Mesuren la quantitat d'energia que proporciona un aliment.

dilluns, 30 de març del 2015

Inconvenients de la llet de soja

Hem dit que la soja conté els aminoàcids essencials, però no els te en cantitats adequades, pel que les seves proteïnes no son de bona qualitat. 
Casi tota la soja que trobem en productes com en la llet de soja, tenen l'origen en cultius transgènics, res saludables. 
En ser conrea de forma massiva i amb químics, han de modificar-la genèticament perquè pugui aguantar els tractaments amb pesticides i de més químics. Això es tradueix en un empitjorament de la qualitat de la soja, que esta contaminada i ens contaminem nosaltres. 
Beneficios e Inconvenientes de la Soja

Beneficis de la llet de soja

- Té una gran cantitat de proteïnes.
- Rica en vitamines, sobretot vitamines del grup B i minerals com el calci, ferro,...
- Rica en magnesi, que intervé en l'absorció de calci i és molt útil en problemes cardíacs, d'hipertensió,...
- No conté grases saturades.
- Rica en hidrats de carboni i fibra.
- No conté lactosa, sucre ni gluten.
- Redueix nivells de colesterol.
- Te els aminoàcids essencials.

Es diu que les isoflavonas de la soja tenen capacitat per combatre el càncer, encara que no està demostrar 

El rentat de verdures i fruites

Renteu tots els productes abans de pelar-los, tallar-los i pelar-los per coure'ls i consumir-los. D'aquesta manera a l'hora d'utilitzar el ganivet, els bacteris i la brutícia no contaminaran l'aliment per contacte entre la polpa i la closca. 




Utilitzeu superfícies de treball i estris (ganivets, raspalls,...), nets, secs i que no hagin estat en contacte amb altres aliments.





Abans de rentar les verdures, renteu-vos bé les mans amb aigua tèbia i sabó durant 20 segons, esbandiu les acuradament i eixugueu les amb paper de cuina d'un sol ús o amb una tovallola de matèria tèxtil que es renti regularment a 60 °C.




Renteu les fruites i les verdures sota el raig d'aigua, senceres i amb la pell. Així eviteu que, en tallar-les, els microorganismes i altres contaminants passin a l'interior. Fregueu la superfície de les fruites i les verdures sota l'aigua corrent de l'aixeta.



Rebutgeu les fulles exteriors de l'enciam, l'escarola, les cols, les endívies, etc. Renteu els enciams fulla per fulla.






Utilitzeu un raspall per a verdures net per eliminar la terra dels bolets i per refregar amb fermesa els productes amb una superfície exterior dura o rugosa com les patates, els melons i els cogombres.





Retireu i reb
utgeu les seccions de les fruites i verdures amb fongs, ferides, talls o zones massa madures fetes malbé.






Renteu les herbes com el coriandre, el julivert, l'api i la menta en grapats petits, donant-los voltes fins que totes les branques quedin netes.






Torneu a rentar els vegetals amb aigua, una vegada pelats i tallats.








Eixugueu els productes nets amb tovalloles de paper o amb un drap net i sec per eliminar qualsevol resta de bacteris.






Mantingueu les verdures netes i seques en refrigeració fins al moment de fer les servir o consumir-les.


diumenge, 29 de març del 2015

Llet de soja

És una beguda vegetal que s'obtèn de les semilles de la soja, posades en aigua i licuades anteriorment.