És aquella que conté tots els aliments necessaris per aconseguir el millor estat nutricional. La dieta equilibradaés aquella que pot:
- Subministrar suficients nutrients amb funcions plàstiques i reguladores (proteïnes i vitamines).
- La dieta ha de proporcionar les calories necessàries: vindrien a ser unes 2000 o 2500 calories, però aquest nombre pot variar molt segons l’edat, el sexe, l’activitat física realitzada (al igual que les necessitats nutritives) i s’aconsella de calcular-ho recomanant ingerir unes 40 calories per quilo de pes al dia.
- Aportar els nutrients en les proporcions correctes:
* Les proteïnes han de suposar com a molt un 15 % de l’aport calòric.
* Els glúcids entre un 50 % i un 60 % de l’aport calòric.
* Els lípids no han de sobrepassar el 30 % de les calories totals ingerides.
És convenient distribuir la ingestió diària d'aliments en quatre o cinc àpats (menjars) i mai en menys de tres.
És convenient distribuir la ingestió diària d'aliments en quatre o cinc àpats (menjars) i mai en menys de tres.
Esmorzar | Dinar | Berenar | Sopar |
25% | 35% | 10-15 % | 25-30 % |
- L’esmorzar és un dels àpats més importants, és l’àpat bàsic que aporta l’energia necessària per afrontar el dia després de 10 o 12 hores sense rebre cap aliment (a això li diem dejuni).
Un esmorzar saludable i equilibrat és el que aporta prop de la quarta part de les calories consumides diàriament.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada